søndag 29. januar 2017

Gæmlisungdom og tanteskippertak

Her flyr fortsatt pinnene i forrykende fart, og det ruller ut plagg etter plagg. Nye ting blir lagt opp til stadig vekk, ideene er for mange og jeg vil strikke alt med én gang! Jeg velter meg i påbegynte prosjekter og legger opp til tre nye for hver ting jeg gjør ferdig.

Når det er sagt, så har jeg blitt ferdig med et par plagg. For et par innlegg siden skreiv jeg om vintagetrøya jeg holdt på med. Nå er den ferdig!


Vintage shirt

Stoooort bilde! Er den ikke fin?

Til denne toppen brukte jeg nøyaktig fire nøster med alpakka silke fra Sandnes garn. Fargen er nr 3355, og jeg kjøpte den på salg, så det er mulig den er utgått. Den er i en flott rustrød farge som er litt mer brun enn rød. Looken med et panel med hullmønster er inspirert av en trøye fra 50-tallet som er å se i boka Vintagestrikk. Hullmønsteret på denne toppen er både på for-og bakstykke. Bolen er strikka i ett stykke og delt i ermeåpningene. Skuldrene er lett forma med forkortede rader, og strikka sammen på toppen. I ermeåpningene er det plukket opp masker til ermer, som også er forma med forkortede rader. Dette er en metode jeg liker godt å strikke ermer på. Man får de tradisjonelle ermene, men man slipper søm. Man kan strikke dem fra toppen og dermed bruke opp alt garnet sitt! I mitt tilfelle var jeg jo veldig begrenset av mengden garn jeg hadde. Denne måten å konstruere ermer på fungerer altså ypperlig. Man må altså ikke ha raglanfelling (eller økning) hvis man vil ha sømløse ermer.


Vintage shirt

Disse fotoseansene er ganske kleine, altså... heldigvis har jeg et godt kamera(!).

Ettersom garnet er en blanding av to ekstremt uelastiske fibre, blei ribbestrikken ganske slapp. Dette visste jeg i midlertid kom til å skje. Til gjengjeld faller den veldig fint, og hullmønsteret ser fantastisk ut. Jeg kommer nok til å strikke en versjon med kortere ermer også, jeg har noe garn som brenner hull i garnkommoden min som skal brukes...

Men nok om det, for øyeblikket - før jeg tar helt av med plagg til meg selv har jeg ei niese som hverken fikk julegave eller bursdagsgave i fjor, så nå er det bare for tante å strikke i vei. Jeg har tidligere gitt henne en Mariusgenser i tynn merinoull som virkelig falt i smak. Jeg synes det er aller mest gøy å strikke gensere, så jeg bestemte meg for å fortsette med det - og i liten størrelse går det jo fort som fy!

Den første jeg bestemte meg for å strikke var Bøvertun mini, som er å finne i Kofteboken 2. Jeg har strikka en tradisjonell Bøvertun med isatte ermer til meg selv tidligere, men den rundstrikkede var på én eller annen mental liste. Også til meg selv, muligens.

Jeg måtte bare prøve garnet Flora fra Garnstudio, alpakka/ull-miksen som er hakket tynnere enn Lima og Nepal. I tillegg hadde Drops en alpakkafest i desember, så garnet var skikkelig billig. Jeg kjøpte nøster til meg selv også, så det skal bli interessant! Garnet strikka opp flott med 27m/10cm, og løpelengden er fantastisk. Garnet kjennes litt mer alpakka ut enn storesøsknene, men det gjør egentlig ingenting. Jeg likte det godt, og kommer nok til å bruke mer av det når jeg kan ekspandere garnlageret mitt igjen...


Bøvertun mini

Jeg sydde inn bånd for å skjule sårkanten og brukte mindre tinnknapper.

Den andre genseren holder jeg på med nå, og kommer fra mitt eget hode. Jeg har en stund tenkt på å strikke noe med ugler til niesa mi, da hun er veldig glad i dem.


Owl sweater

Genseren strikker jeg ovenfra og ned i Sandnes tynn merino som bunnfarge og diverse håndfargede sokkegarnrester som mønsterfarger. Bladborden fant jeg i Selbuvotter-boka, og uglene tegnet jeg selv. Det var en del jobb å regne ut økninger, men jeg synes det ble bra. Jeg synes spesielt at det håndfargede garnet virkelig kommer fram. Jeg har beundret mitt eget arbeid ganske mye her! Jeg har også mange ugleplaner nå til seinere prosjekter.


Owl sweater

Er de ikke søte?

Og så langt er jeg kommet nå:


Owl sweater

Barneklær, ass. Det går så fort!

Jeg har mer på gang, men dette innlegget er allerede for langt.

De ferdige plaggene er forøvrig genser tre og fire som er blitt ferdig så langt!

Ha en god uke.

søndag 22. januar 2017

Jentejakke, innlandshelg og genserprosjekt

Torsdag dro mannen, bikkja og jeg til Kongsvinger, min hjemby, for å besøke foreldrene mine. Litt miljøforandring har vært godt for sjela, og vi har det veldig koselig her.

I Kongsvinger er det også litt mer vinter enn det er i Sandefjord. Da er det spesielt artig å gå tur med Arya, som koser seg enda mer enn vanlig! I tillegg er det flotte turmuligheter rett utafor døra til foreldrene mine her i Kongsvinger, en lang strandpromenade som går langs Glomma. I går gikk vi på denne promenaden til vi kom til en liten kafé - der ble det vaffel og kaffe på menneskene og dentastix på hunden. Jeg fikk litt Ladestien-følelse av det hele, utrolig koselig.


Fredrik and Arya

Sola skinte så fint og det var deilig å sitte ute og drikke litt kaffe!

Jeg har også fått strikka en del - her er det vintersport på TV dagen lang (men jeg fikk sett litt på tennis i går, en sport jeg synes det er genuint spennende å se på!), gullrekka og Detektimen. Det er skog på tomta, og Arya får være ute og være hund. Jeg har vært innom den lokale garnsjappa her og ikke kjøpt noen ting! Lageret har likevel økt litt, da det ble avdekket garn som ikke ble med til Sandefjord med mamma og pappa til jul... anslår rundt et kilogram.

To strikketøy fikk være med hit, og det var de fra forrige innlegg. Jeg glemte imidlertid garnet til bein nummer to på tightsen, så den har vært inaktiv i store deler av helga. Det har gitt meg mye tid til å jobbe med vintageblusen. Nå mangler jeg faktisk bare ett erme! Det ble overraskende langt, lengre enn albuelengde. Det er ikke verst. Jeg skriver ned oppskrift, og det er vanskeligere enn jeg antok. Jeg vil komme tilbake til det i et seinere innlegg.

Nok om alt det der - det jeg egentlig ville skrive om i dette blogginnlegget er mitt ferskeste ferdige prosjekt, nemlig ei lita jakke til ei lita jente. Ingen actionbilder; jeg har ingen små barn tilgjengelige. Som tidligere nevnt jobber hjernen i høygir med ideer og hva det måtte være, og denne lille jakka er den første ideen som har materialisert.


Toddler cardigan 3

Den blei alt jeg håpte på! Alt fra puffermene til blondekanten til hullmønsteret på forstykkene, for ikke å snakke om kragen. Jeg strikka jakka i tynn merinoull fra Sandnes garn, i en utgått farge (tror jeg) jeg kjøpte på salg for en tid sida. Jeg brukte litt over to nøster til størrelse to år. Jakka er strikka i ett stykke, fram og tilbake, og ermer og krage er plukket opp til slutt. Ermene er forma med forkortede rader - her er jeg ikke 100 % fornøyd og vil endre konstruksjonen neste gang jeg strikker jakka - og det må jeg jo, for jeg har flere nieser...


Toddler cardigan 2

Jeg er veldig glad for at jeg valgte å bruke marihøneknapper, det ga jakka et mer barnslig uttrykk. Jeg velger å kalle looken for "gæmlisunge" - strikka av en gæmlisungdom... Jeg elsker vintagestilen, både til barn og voksne. Tynn merinoull er perfekt for småbarn, det er så mykt at man ikke skulle trodd det var ull. Det strikkes i tillegg opp veldig pent.


Toddler cardigan

Dette er den andre genseren jeg ferdigstiller i 2017 (den andre kan finnes på blant annet instagrammen min. Jeg har en løs plan om å ferdigstille 17 gensere i år (jeg liker jo litt system!), og i år gir jeg meg selv lov til å telle barnegensere. Barnedresser med lange ermer vil også telle. Derfor vil det nok bli mange gensere i år! Og jeg har mengder til en hel del gensere i lageret, så forhåpentligvis vil jeg holde meg opptatt med det en stund.

Med dette avslutter jeg denne posten - god søndag til deg som leser.

tirsdag 17. januar 2017

Garnslanking og fristrikking

Her om dagen gjorde jeg noe som gjør at jeg tipper over i kategorien "lettere besatt" og ikke bare "ganske glad i å strikke" - jeg gikk gjennom garnet mitt, veide det og loggførte det på ravelry. Jeg tok riktignok ikke bilder, så jeg kunne ha vært hakket mer nerdete, må jeg innrømme. Det finnes fortsatt et par poser med garn i kjelleren som jeg i stor grad ikke har loggført, og utenom det endte jeg opp med i overkant av 16 loggførte kilogram. Seksten. Kilogram. Det er ganske mange garnnøster... Dermed lovet jeg meg selv at garnlageret må slankes, og nytt garn skal ikke kjøpes inn.

Neste dag møtte jeg ei venninne og babyen hennes i Holmestrand, og kjøpte fire nøster med alpakka silke og tre nøster med tynn merinoull fra Sandnes garn... men. Salg.

Greit nok - NÅ skal det slankes. Kan si at jeg dro til ei anna venninne i helga, vi var i Oslo og gikk forbi Pickles, og jeg var med henne inn på Strikkedilla og kjøpte seks knapper. Klapp på skuldra.

Og hvis man begynner å strikke med sitt nyinnkjøpte garn med én gang, da telles det knapt!


Vintage blouse

Det er første gang jeg prøver Alpakka silke. For over 90 kroner per nøste blir det litt heftig. På salg var det imidlertid litt mindre smertefullt, så jeg gikk for det. Fargen er nr 3355, en slags bronsebrun. (Hadde passa fint i et Ravnklo-skjerf.) Jeg kjøpte egentlig garnet med barn eller babyer i tankene, men jeg fant ut at det var bedre å ha seg selv i tankene(!). Planen er å strikke en slags vintage-trøye med korte ermer. Foran er det et panel med hullmønster. Garnet er drøyt, så det ser ut til at ei trøye er innen rekkevidde. Ermene skal jeg plukke opp i ermeåpningene og forme med forkorta rader. Det er ikke noe mønster, men jeg er inspirert av ei trøye fra boka Vintagestrikk.

Jeg har mange prosjekter for tida, jeg legger opp til noe nytt rett som det er og det er noe jeg trives med nå. Dette er imidlertid de mest aktive prosjektene akkurat nå.
Det andre prosjektet la jeg opp fordi jeg trengte et enkelt prosjekt jeg ikke trengte å konsentrere meg om. Og siden livet mitt er betraktelig fullere av barn og babyer enn noen gang, ble det tights - noe jeg har tenkt på lenge, men ikke gjort før nå:


Toddler tights

Og dette er skikkelig lagergarn, det grå har vært en del av det infamøse kjellergarnet. Dette er diverse babyull fra Rauma og Dale garn. Mønsteret er fra "strikk til barnehagebarn" av Tove Fevang, ei bok jeg fikk av Fredrik til jul - hinter han til noe? Og skal gis til ei snart-barnehagejente jeg kjenner. Ålreit med ribbetights, det blir nok flere.

Tilbake fra skyggene

Nytt år, nye muligheter?

Ikke ett eneste innlegg ble posta i 2016, men så var det et innholdsrikt år.  Jeg kom meg til Sandefjord på permanent basis, bytta etternavn, og så videre.

Nå er det dessverre slik at jeg i de siste årene har følt at det har gått veldig opp og ned på det personlige plan. Ikke at jeg skal gå mye inn på det, men det er en strikk som er blitt tøyd fram til man får litt pusterom. Man får slappa av, men strikken er svakere. Kanskje den til og med har fått noen sprekker. Hver gang har strikken blitt tøyd litt lengre, og nå virker det som om den er røket. Og her sitter jeg. Jeg har ikke tenkt til å snakke mye i hverken strikkmetaforer eller om mitt rike, indre liv, men det er jo én av grunnene til at jeg børster støvet av bloggen.

Jeg vet ikke om det er en konsekvens av å ha gått ned i kjelleren eller om det er et resultat av å gått inn i mæ sjæl, men jeg har fått en voldsom trang til å skape noe. Jeg har alltid likt å lage ting, pusle litt, strikke, drodle. Men nå er det et behov, en følelse i brystet når jeg skal sove som gjør at hjernen jobber i høygir og at jeg bare må uttrykke meg, ellers blir jeg gal. Og dette, en blogg, er jo en veldig enkel og grei måte å uttrykke seg på.

Siden jeg startet bloggen har den vært en strikkeblogg, og det vil den fortsatt være. For å starte, her er et lite utvalg av det jeg lagde i 2016:


P1019421
Genser i halvpatent til mannen i Hifa Ask


P1019445
Oddvars nye kofte og Mariusgenser til brødrenes 25- og 30-årsdag i Drops Karisma


P1010111
Ashland i Brooklyn Tweed Loft og en liten hundevalp!


- Kommer straks tilbake med hva som er på pinnene for tida.